Marad zöld a paradicsom? Nem mindig a napfény a felelős.

A paradicsom még mindig zöld bogyókat nevelnek? Sokan elsőre a napfényhiányt gyanítják - de valójában számos más tényező is hátráltathatja az érési folyamatot. A paradicsom beérését finom hormonális szabályozás irányítja, amit a külső körülmények könnyen megzavarhatnak.
A paradicsom színesedésének optimális tartománya a 21-29 °C közötti nappali hőmérséklet. Amennyiben azonban a nappali hőmérséklet tartósan 32 °C fölé szökik, az érési folyamat jelentősen lelassulhat, vagy akár meg is állhat. Ennek hátterében a hőstressz hatására bekövetkező likopin pigment képződésének gátlása áll, amely a gyümölcs piros színéért felelős.
Ilyenkor segíthet, ha a növényeket árnyékoljuk a legforróbb órákban, például hálóval vagy más növénnyel. A megfelelő öntözés is kulcsfontosságú - de ne locsoljunk túl sokat, mert az is gátolhatja az érési folyamatot!
A túlzott nitrogéntrágya használata következtében a paradicsom növekedése felgyorsul, de a gyümölcsök érése lelassul. A levelek buján zöldellnek, egészséges megjelenést mutatnak, míg a bogyók zöld állapotban megállnak. Ilyen esetekben érdemes mérsékelni a nitrogéntartalmú tápanyagok alkalmazását, és helyette káliumban gazdag trágyát használni, amely elősegíti az érési folyamatokat.
Bár a napfény elengedhetetlen a növekedéshez, nem ez a legfőbb tényező a bogyók lassú érésében. A gyümölcsök színének változásához nem csupán közvetlen napfényre van szükség, hanem a megfelelő hőmérsékletre és a növény belső hormonális állapotára is. Még az árnyékosabb területeken termett paradicsomok is képesek beérni, csak éppen lassabb ütemben. A termések körüli levelek eltávolítása nem gyorsítja fel az érési folyamatot, viszont csökkentheti a növény védelmét, ami a hozamot is befolyásolhatja.
A paradicsom növények lenyűgöző terméshozamra képesek, de ha túl sok gyümölcs fejlődik rajtuk, előfordulhat, hogy nem tudják mindegyiket megfelelően megérlelni. Ilyen esetekben érdemes néhány kisebb, torz vagy késlekedő bogyót eltávolítani, hogy a többi számára elegendő energiát és tápanyagot biztosítsunk a fejlődéshez. Hasonló problémák merülhetnek fel, ha a növényeket túlságosan sűrűn ültetjük. A szűkös levegő- és helyviszonyok gátolják a növények optimális növekedését, így a teljes életciklusuk lelassulhat.
Sokan észlelik, hogy a paradicsom sárgás vagy narancssárga árnyalatban "megáll", és nem jut tovább a piros színig. Ennek oka lehet a fajtára jellemző tulajdonság, de ásványi anyagok, például kálium vagy magnézium hiánya is közrejátszhat. Ezen kívül a hirtelen hőmérsékletváltozások is okozhatják ezt a jelenséget. Néhány kiskert-tulajdonos az utóérlelés mellett dönt, és a zöld paradicsomot meleg, párás környezetben hagyja, hogy az végül beérjen.