Üdvözöljük a baracklekvár megmentését: végre megérkezett az ízletes, megfizethető sárgabarack!

Megérkezett a sárgabarack szezonja! Vas megyében is kedvező áron beszerezhetjük a finom gyümölcsöt a befőzéshez. Ne hagyd ki ezt az alkalmat, hogy ízletes lekvárokat és gyümölcsleveket készíts!
Száz éve nem volt olyan fagykár a kajszi ültetetvényekben, mint idén. Nem csoda, ha horror az ára a sárgabaracknak, nagyon kevés van. Vas megyében holnaptól, azaz június 20-tól indul az olcsó sárgabarack szezonja. Amíg a piacokon kétezer forint körül adják, addig termelőknél jóval olcsóbban meg lehet venni a befőzéshez való sárgabarackot a lekvárnak.
Sárgabarack: felfedtük a titkos helyet, ahol a legkedvezőbb áron juthatsz hozzá! Ebből készül a legfinomabb lekvár!
Két helyszínen is lehetőség van közvetlenül a termelőktől vásárolni, azonban ezek nem a hagyományos "szedd magad" akciók, hanem a gyümölcsöt rekeszekből lehet kiválasztani. Táplánszentkereszten, Enyingi László ültetvényén a sárgabarack kilója most 1790 forint, de a szezon végén az ár 1200-1300 forintra csökken. A gazdaságban tíz különféle barackfajta érlelődik, így július végéig folyamatosan lehet válogatni a lekvár készítésére alkalmas gyümölcsökből. A Spring Blush fajtát már betakarították, míg az utolsó két fajta, az Orange Red és a Bergeron, július végén kezdik meg érésüket. Ezek a két népszerű barackfajta a legintenzívebb ízvilággal rendelkezik, és igencsak emlékeztetnek a régi magyar kajszikra.
Bérbaltaváron is megkezdődik az árusítás péntektől, június 20-tól, ahogy érik, folyamatosan több féléből lehet válogatni. Ezer forintért adják majd kilóját a baracknak és a következő két hétben lehet vásárolni rekeszekből a kajszit a falu közepén.
Túl drága a befőzéshez a piacon? Itt szedhetsz magad sárgabarackot!
A mindmegette.hu összeállította azokat a helyszíneket, ahol idén már lehetett részt venni szedd magad akciókon. A sárgabarack szedése igazán kifizetődő időtöltés, hiszen nemcsak pénzt takaríthatunk meg vele, de a lekvár készítése is jóval kedvezőbbá válik. Ha a családdal együtt egy kirándulást is beiktattok, a program még emlékezetesebbé válik, és bármikor felidézhetitek az élményeket, amikor egy üveg baracklekvárt bontotok fel. Azonban mindig érdemes előre tájékozódni az elérhető helyszínekről, hogy elkerüljük a csalódást, ha esetleg nem találunk elegendő gyümölcsöt a választott helyszínen.
Baracklekvár recept: a nagymama tudta, ez a legjobb
A legtöbben azt a lekvárt tartják a legfinomabbnak, amelyet gyermekként a nagymamájuk keze alatt készítettek. Igaz, hogy ez a recept némi időt és energiát igényel, de az eredmény minden fáradtságot megér. A titok abban rejlik, hogy először alaposan megmossuk a sárgabarackokat, majd forró vízbe mártva könnyedén eltávolíthatjuk a héját. Ezután, amikor a gyümölcsök lehűltek, a héj szinte magától leválik róluk. Ezzel a módszerrel készítve garantáltan a legkrémesebb és legízesebb lekvárt kapjuk, amely emlékeztet a nagymama varázslatos baracklekvárjára.