Kamilla, almaecet és más csodálatos természetes szerek: hogyan támogathatják a növények egészségét és állataink jólétét? - Magyar Mezőgazdaság
A gyógyhatású növények nem csupán az emberek jólétére vannak hatással, hanem az állatok egészségének megőrzésében is jelentős szerepet játszhatnak. Most olyan könnyen alkalmazható módszereket mutatunk be, amelyeket otthon is könnyedén kipróbálhatsz.
Gyakran halljuk azt a megállapítást, miszerint a gyerekek és az állatok rendszerint hétvégén és ünnepnapokon betegszenek meg nagyobb valószínűséggel. Ekkor mielőbb kezelnünk kell a fellépő tüneteket, nehogy súlyosbodjon a betegség. Azonban nem minden esetben állnak rendelkezésünkre gyógyszerek. házi
Személyes tapasztalataimból kiindulva kijelenthetem, hogy nem feltétlenül a legjobb megoldás azonnal gyógyszerekhez folyamodni. Ezzel ugyanis túlterhelhetjük a fiatal szervezet immunrendszerét.
Állattartóként gyakran nyúlunk a kamilla (Matricaria chamomilla) csodálatos tulajdonságaihoz, melyet más néven orvosi székfű, székfű, bubujka, katóka vagy pipiske néven is ismerünk. A kamilla virágából készült forrázat nemcsak kellemes ízű, hanem számos jótékony hatással is bír. Kiválóan csökkenti az emésztőrendszer gyulladásait, enyhíti a görcsöket, és nyugtató, valamint bélfertőtlenítő hatása révén segít a gyomorfekély megelőzésében is. Ezeket a természetes előnyöket kihasználva gyakran hígítom a hasmenéses borjak tejadagját kamillateával, ami segíti az állatok gyorsabb felépülését. De emlékszem egy esetre is, amikor egy tejesborjú székrekedését sikerült ezzel a módszerrel orvosolnunk. A kamilla tehát nemcsak a mi, hanem az állataink életében is fontos szerepet játszik, segítve a mindennapi egészségi állapotuk fenntartását.
A borjak hasmenéses megbetegedéseinek kezelésére már több szakember is ajánlotta a lósóskateát (Rumex confertus). Ez a növény mind az emberi, mind az állatgyógyászatban népszerű választás a hasmenéssel és bőrproblémákkal küzdő esetekben. A főzet elkészítéséhez a lósóska magjait forrázzuk le vízzel, majd a keletkezett folyadékot belsőleg alkalmazzuk. A hasmenés mértékétől függően napi két-három alkalommal érdemes fogyasztani.
A gesztenyében található tannin adsztringens hatása révén egy lassan oldódó, denaturált fehérjékből álló vékony mikroréteg alakul ki a nyálkahártya felületén. Ez a réteg megnehezíti a káros baktériumok megtelepedését, így gátolja a baktériumtelepek kialakulását a nyálkahártya membránján. Ennek következtében csökken a bélrendszerben a folyadék kiválasztása, ami jelentősen mérsékli a szervezet dehidratációjának kockázatát.
Az enyhébb hasmenéses megbetegedések kezelésére - kiegészítő kezelésként - használhatunk még állatainknál szénport is. Erre nem feltétlenül muszáj kifejezetten gyógyászati szenet vásárolnunk, a finomra tört faszén is tökéletesen megteszi.