Az Európai Unió területén évente fejenként átlagosan 12 kilogramm textilhulladék keletkezik – és most elérkezett az idő, hogy ezt a problémát komolyan kezeljük.


A célkitűzések szerint 2030-ig a élelmiszer-feldolgozás és -gyártás során keletkező hulladék mennyiségét 10 százalékkal csökkentenék, miközben az élelmiszer-kiskereskedelem, éttermek, vendéglátóipar és háztartások területén keletkező élelmiszerhulladékot 30 százalékkal kívánják mérsékelni. Ez a megállapodás nem csupán a pazarlás visszaszorítását célozza meg, hanem arra is ösztönöz, hogy a biztonságos, de nem értékesített élelmiszereket adományozzák.

A textilhulladék csökkentése érdekében a gyártóknak kötelező lesz vállalniuk a textíliák gyűjtésével, válogatásával és újrahasznosításával kapcsolatos költségeket. Az új szabályozás hatálya alá tartozó termékek között találhatók a ruhák, kiegészítők, lábbelik, takarók, ágyneműk, konyhai textíliák, függönyök, kalapok és matracok is.

A statisztikák szerint az EU-ban évente több mint 59 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, az ebből eredő gazdasági vesztesége 132 milliárd euróra tehető. Emellett évente 12,6 millió tonna a textilhulladék, amelyből a ruházat és lábbelik 5,2 millió tonnát, fejenként 12 kilogrammot tesznek ki.

A szerdán megszületett megállapodásnak még az uniós tagállamok szakminisztereinek és az Európai Parlamentnek is áldását kell adnia. Ezt követően az új szabály az EU hivatalos közlönyében való megjelenést követő huszadik napon lép életbe, és a tagállamoknak 20 hónapon belül integrálniuk kell azt a saját nemzeti jogrendjükbe.

Az Európai Bizottság üdvözölte az átmeneti megállapodást. Sajtóközleményük szerint az új szabályok elősegítik a körforgásos gazdaság megvalósítását, különös az innováció ösztönzését és a fenntarthatóbb ipari és fogyasztói gyakorlatok elterjesztését. Ez jelentős előrelépés a textilhulladék és az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben, miközben erősíti az EU versenyképességét.

Related posts