Íme néhány ételmérgezésre utaló jel, valamint tippek a házi kezeléshez:

Az életük során sokan kapnak ételmérgezést, most eláruljuk, mi teendő ilyenkor.
Ételmérgezés akkor fordul elő, amikor valaki romlott vagy szennyezett élelmiszert fogyaszt. A legtöbb esetben a tünetek enyhe lefolyásúak, de elengedhetetlen, hogy az érintett gyorsan észlelje őket. Ezzel nemcsak a felépülési időt lehet lerövidíteni, hanem a kellemetlen következményeket is minimalizálni. E témában bővebb információk találhatók a Pénzcentrum cikkében.
Az ételmérgezés gyakori, ugyanakkor többnyire enyhe lefolyású egészségügyi probléma, amely szennyezett étel vagy ital fogyasztása után alakul ki - olvasható egy friss összefoglaló cikkben. Bár sok eset otthon is jól kezelhető, fontos ismerni a tüneteket, a lehetséges lefolyást, valamint azt is, mikor indokolt orvoshoz fordulni.
A fertőzés fajtája határozza meg a tünetek megjelenésének időpontját. Bakteriális ételmérgezés, mint például a Salmonella vagy az E. coli esetében, a panaszok 6-72 órán belül léphetnek fel. Ezzel szemben vírusos fertőzések, mint a norovírus, már 12-48 órán belül tüneteket produkálhatnak. Toxinok által kiváltott mérgezés esetén pedig a tünetek akár 1-6 órán belül is megjelenhetnek.
A legelterjedtebb tünetek közé sorolható a hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, láz és általános gyengeség. Súlyosabb esetekben pedig a kiszáradás is kialakulhat. Amennyiben több ember egyidejűleg tapasztalja ezeket a panaszokat, érdemes gyanakodni egy lehetséges tömeges ételmérgezésre, amely sürgős bejelentést és laboratóriumi vizsgálatokat követel meg.
Az ételmérgezés lefolyása egyénenként eltérő. Enyhébb esetek 1-3 nap alatt elmúlnak, míg súlyosabb fertőzések akár egy hétig is eltarthatnak, sőt, szövődmények is kialakulhatnak.
Otthoni kezelésnél a legfontosabb dolog a megfelelő folyadékbevitel biztosítása, amely magában foglalja a vizet, sós-cukros oldatokat és gyógyteákat. Emellett érdemes könnyű, könnyen emészthető ételeket fogyasztani, mint például pirítós, rizs vagy reszelt alma. A hasfogók alkalmazását érdemes elkerülni, mivel ezek megnehezíthetik a kórokozók eltávolítását a szervezetből.
Orvosi beavatkozásra van szükség, ha a beteg súlyos lázat tapasztal, véres székletet ürít, képtelen a folyadékot megtartani, vagy ha három nap elteltével sem mutatkozik javulás. Különösen fokozott kockázatnak vannak kitéve a gyermekek, idősek, várandós nők és krónikus betegségekkel élők. Elengedhetetlen a tünetek folyamatos figyelemmel kísérése és a gyors reagálás, hiszen ilyenkor a szakember bevonása életmentő lehet. Ételmérgezés gyanúja esetén mindig tanácsos konzultálni a háziorvossal vagy az ügyeleti szolgálattal.