A japánok egy innovatív megoldással, elektromos álsókanállal kívánják mérsékelni a sófogyasztást. Ez a különleges eszköz nemcsak a tradicionális étkezési szokásaikat modernizálja, hanem egészségi szempontból is kedvező hatásokat gyakorolhat. Az elektromos

A japán találmány egy gyenge elektromos mezőt vezet a nyelvre, hogy átverje az ízlelőbimbókat.
19 800 jenért, vagyis körülbelül 51 ezer forintért hozták forgalomba idén Japánban azt a különleges kanalat, amely anélkül teszi sósabbá az ízeket, hogy konyhasót adagolnánk az ételekhez - számolt be a Macao News.
A japán Kirin Holdings, az italgyártás egyik óriásának innovációját tavaly az Ignobel-díjjal tüntették ki, amely a Nobel-díj paródiájaként ismert. Ez a különleges elismerés nem csupán a cég kreatív megoldásait hangsúlyozza, hanem azt is, hogy termékük akár komoly sikert is arathat az egészségtudatos fogyasztók körében. A potenciális vásárlók száma óriási, különösen figyelembe véve, hogy Japánban a sófogyasztás komoly problémát jelent: a helyi lakosság átlagosan a WHO által javasolt sómennyiség kétszeresét viszi be a szervezetébe. A túlzott sóbevitel következményei – mint a magas vérnyomás, a stroke és a vesebetegségek – hosszú távon komoly egészségügyi kockázatokat rejtenek.
A kanál egy újratölthető lítiumelemmel van ellátva, és a trükkje az, hogy
A nyelven egy gyenge elektromos mező keletkezik, amely a nátriumion-molekulák összpontosulását segíti elő. Ennek következtében felerősödik az ételek sós ízének érzékelése.
A csodakanál egyelőre erősen korlátozott, mindössze 200 darabos tételben került a piacra. A tengerentúli értékesítés a tervek szerint jövőre indul, és a vállalat nem kicsit álmodott az álsókanállal: a Kirin célja, hogy öt éven belül egymillió felhasználója legyen világszerte.