Dubaji csokoládé és New York-i tekercs - egy stílusos reggeliző bújt meg a sasadi lakópark rejtett zugában.


A dubajicsoki iránti szenvedély az utóbbi hónapokban robbanásszerűen terjedt el, és természetesen hozzánk is eljutott. Számos helyszínen lehetőség nyílik a kipróbálására, de a sasadi Croi kávézó-reggelizőben olyan kiváló minőségű élményt kapunk, hogy mindenképpen itt érdemes elkezdeni a felfedezést.

Tóth Péter hosszú évek óta elkötelezett a gasztronómia iránt, és tapasztalatait éttermek és bárok menedzselésében szerezte, legutóbb Ausztriában. Pár évvel ezelőtt hazatért, és úgy döntött, hogy új irányt keres, a rendezvényszervezés világába lépve, ám a Covid-19 közbeszólt terveibe. Az elmaradó események ellenére nem tétlenkedett: egy food truckot alakított át pékséggé, így hozva létre ínycsiklandó péksüteményeket. Ezt követően a Márton Áron téren bérelt egy pavilont, ahol szintén péktermékeket kínált. Itt találkozott feleségével, Szabó Orsival, akivel közösen indították el ezt a projektet. A közös munka után úgy döntöttek, hogy nagyobb kihívás elé néznek, és létrehoznak egy reggelizőt a XI. kerület egyik viszonylag új lakóparkjában. Eleinte egy franchise céggel működtek együtt, de idővel rájöttek, hogy saját, egyedülálló termékekkel szeretnék gazdagítani a kínálatot, olyan ízekkel, amelyek csak náluk érhetők el.

Péter már évek óta van a vendéglátás világában, ráadásul a menedzseri oldalról, mint mondja, az új trendekre való rezonálás az ő munkájában az egyik legfontosabb elem. Amikor a social mediában elindult a dubajicsoki-láz, rögtön tudta, hogy mi lesz a húzótermékük. A helyet szeptemberben nyitották meg, és egy családi vicc miatt a croissant becenevét, a Croi-t kaptaa keresztségben. A szintén viszonylag újdonságnak számító New York rollt már korábban kinézték. Mivel a sasadi üzlet mögött csak egy pici konyha van, a törökbálinti Axel cukrászdával és pékséggel egyeztek meg abban, hogy a beszállítóik lesznek. Péter és Orsi mindketten maximalistának vallják magukat, és nagyon fontos volt nekik, hogy a termékeik a lehető legjobb minőségben kerüljenek a pultjukba.

A New York roll a Croi gasztronómiai csodája, amely a hely legnagyobb büszkesége, de önállóan nem kapható. Ezt a különleges péksüteményt reggelire készítik, és alapját képezi a Dubai rollnak is, amely a dubai csokoládé ízével gazdagodik. A New York roll kizárólag itt, a Croi falai között készül, ahol az ínycsiklandó krémeket és díszítéseket is a helyi mesterek álmodják meg. Ez a kívül ropogós, belül puha, croissant-ra emlékeztető finomság vaníliás chantilly krémmel és főzött pisztáciakrémmel van megtöltve. A Croi harmadik különlegessége, a Dubai roll, a New York roll kreatív továbbgondolása: a süteményt kettévágják, majd egy ízletes pirított kadayif tésztával és gazdag pisztáciakrémmel töltik meg, végül pedig csokoládéval és pisztáciadarabokkal koronázzák meg. Ez a két roll nem csupán ízek, hanem élmények összjátéka, amely a Croi látogatásának elmaradhatatlan része.

Bár mindhárom süti könnyen csábíthatna minket a cukor világának túladagolt mélységeibe, sőt, szinte sürgetik, hogy édes, tömény desszertek szülessenek belőlük, az egyensúlyukat olyan mesterien őrzik, hogy nemcsak nézni, de kóstolni is igazi élvezet. Péter gyakran hangsúlyozza, hogy csupán a legkiválóbb alapanyagokkal dolgoznak, rengeteg időt fektettek abba, hogy megtalálják a legmegbízhatóbb beszállítókat, és kísérletezzenek a legfinomabb receptekkel. Ebbe a minőségbe egyszerűen nem fér bele a cukor túlzott használata; a harmónia megőrzése érdekében ez elengedhetetlen.

A NY rollt egyébként a meleg, sós reggelikhez is felhasználják: az Eggs Benedictek mellett NY Roll Benedict is van az étlapon. Itt az angol muffint kettévágott NY rollal helyettesítik, így a megszokottnál könnyebb, lazább, kevésbé tömény reggelit kapunk, úgy, hogy a hollandi, buggyantott tojás és az egyéb kiegészítők adta élmény azért marad.

A meleg reggelik és a NY roll alapú péksütik mellett természetesen más is van a Croi-ban. Hagyományos, franciás péksütik, sós és édes croissant-ok, tekercsek, pogácsák, de kovászos kenyeret, kalácsot is tartanak. A délutáni sütizőkre is gondolnak, csodálatos francia desszertek és sütik vannak a pultban. A süti mellé pedig kávé is jár, a Croi-ban az olasz kávéban hisznek, nagyon sötét pörkölésű, 100% arabicát tartanak.

Bár Budapest reggelizőhelyek és pékségek tekintetében bővelkedik, a Croi megnyitása számunkra különösen izgalmas esemény. És nem csupán azért, mert az aktuális trendekhez igazodva kínálnak valami különlegeset, ami éppen népszerű a közösségi médiában. Az üzlet egy olyan helyszínen nyílt, ahol viszonylag kevés lehetőség kínálkozik a kellemes reggelizésre vagy kávézásra. A Croi azonban nem állt meg annyiban, hogy pár neves terméket felvonultasson a menüben; itt valóban elkötelezettek a prémium minőség mellett. Minden egyes terméket gondosan készítenek, hogy a vendégek valóban egyedi és ízletes élményben részesüljenek.

Ha kóstolni szeretnénk, akkor érdemes foglalni - egy sima hétköznap délelőtt is előfordulhat, hogy telt ház van, így ha le szeretnénk ülni, vagy előre gondolkozunk, vagy nem a reggeli csúcsforgalomban érkezünk. Ha csak magunkkal akarjuk vinni bármelyik terméküket, akkor a lakópark mellett a Márton Áron téren is próbálkozhatunk: a Croi-nak ott is van egy kis bódéja, ahol a NY és Dubai rollt megkóstolhatjuk.

Related posts