A hatóság 1,3 tonna problémás élelmiszert távolított el a forgalomból.


Lezárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a kormányhivatalok és a Nébih szakemberei több mint 160 ellenőrzést tartottak. Az ellenőrök nyári lovas táborokat, fröccsteraszokat, a grillezésre szánt húskészítmények előállítóit, ásványvíz-palackozókat és szikvíz-előállítókat, valamint helyi termelői piacok árusait vizsgálták. Többek között öt lovastábor és egy nem engedélyezett tevékenységet végző vállalkozás ellen indult eljárás, valamint egy üzemben 1,3 tonna lejárt, jelöletlen és nem nyomon követhető élelmiszert vontak ki a forgalomból.

A nyári szezonális ellenőrzés első fázisa sikeresen zárult, kedvező eredményekkel. Július 15-től kezdődően folytatott vizsgálatok célja, hogy a nyári időszakhoz kapcsolódó tevékenységek során garantálja az élelmiszerlánc minden egyes szakaszában az előírások szigorú betartását, az élelmiszerbiztonság megőrzését, valamint az állatvédelmi normák érvényesülését. Ezt a Nébih hivatalos weboldalán olvashatjuk.

A vármegyei kormányhivatalok szakemberei többek között 32 hazai üzemben vizsgálták a grillezésre szánt előkészített húsok és húskészítmények előállítási folyamatát. Az ellenőrzött termékek között hőkezelésre szánt grillkolbászok, pácolt húsok és sütőkolbászok szerepeltek. Az ellenőrzéseken a felügyelők az általános higiéniai feltételeken túl külön figyelmet fordítottak az alapanyagok és késztermékek tárolására, a nyomonkövethetőségre, az allergének kezelésére, a jelölések megfelelőségére, valamint a vállalkozói önellenőrzések teljesülésére és a termelési dokumentáció meglétére. A vállalkozások többsége megfelelt a jogszabályi követelményeknek, de néhány létesítmény esetében előfordultak kisebb, rövid határidővel orvosolható hiányosságok. Egy kereskedőnél engedély nélküli előkészített hústermék előállítás miatt kellett intézkedni, míg egy másik létesítményben 1,3 tonna lejárt, jelöletlen és nem nyomon követhető élelmiszert vontak ki a forgalomból.

A vármegyei hatósági állatorvosok átfogó ellenőrzésen vettek részt, melynek keretében országszerte 25 lovas szolgáltató létesítményt vizsgáltak meg. A felülvizsgálat során összesen 413 ló tartási körülményeit és a hozzájuk kapcsolódó dokumentációt ellenőrizték. Az ellenőrzések során öt esetben indult hatósági eljárás, melynek hátterében jellemzően a lovak jelöletlensége, a lóútlevél hiánya, a kötelező szűrővizsgálatok elmulasztása, valamint a lovak szolgáltatásra való alkalmatlansága állt. Ezen kívül a szolgáltatói tevékenység bejelentésének hiánya is problémát jelentett.

A hatóság egy átfogó ellenőrzési folyamat keretében harminc termelői piac működését és az ott árusító kistermelők tevékenységét vizsgálta meg. Örömmel tapasztalták, hogy a higiéniai követelmények maradéktalanul teljesültek, az árusítók pedig rendelkeztek az egészségügyi alkalmasságukat igazoló dokumentumokkal, valamint FELIR azonosítóval. Ugyanakkor néhány őstermelő kistermelői regisztráció nélkül végezte tevékenységét, de a hatósági felszólítást követően gyorsan pótolták a szükséges bejelentéseket. A termékjelölés és a nyilvántartások terén is akadtak hiányosságok, amelyeket a termelőknek azonnal orvosolniuk kellett.

Related posts